sunnuntai.
Perjantaina oli siis viimeinen päivä tsekin kielikurssia ja pää oli aika lailla sekaisin kaikennäkösistä kummista merkeistä ja sanoista. Täytyy lueskella muistiinpanoja tässä myöhemmin, josko jotain perusjuttuja oppisi käyttämään jo ihan käytännössäkin. Illasta kokoonnuttiin sitten meksikolaiseen ravinteliin syöpöttelemään ja vaihtamaan kuulumisia. Ravintolassa oli kivat asiaankuuluvat rekvisiitatkin, mutta ruuan saamisessa oli hieman ongelmia. Porukka oli säästellyt nälkää koko päivän, että kuuden- seitsemän aikaan saa syödä kunnolla.... joopajoo. Poikien kanssa saimma ruuat nenän eteen n. neljän tunnin odottelun jälkeen :) Toisaalta ei se pitkä odotus niin paljon häirinnyt, kun keksittiin ajanvietettä väliin. Pieniä seurapelejä ja pillitaideteoksia, jossa kaikki sai taiteilla mitä halusivat. Suomi vei voiton pilliporollaan ja jopa ranskikset jäi toiseksi Eiffeltornillaan :D Palkinnoksi votkasotti mieheen!

Lauantai olikin kaikinpuolin mielenkiinoinen ja hauska päivä, vaikka kaikki oli jo aika väsyneitä kuluneesta viikosta, mutta hyvin porukka jaksoi. Heti aamusta hyppäsimme bussiin ja matkasimme Znjomo:on tutkimaan maanalaista luolastoa ja kapungin tornia. Znjomo on sellainen pienempi kaupunki noin tunnin ajomatkan päässä Brnosta. 
Suuntasimme siis noihin maanalaisiin luolastoihin, missä ihmiset olivat aikoinan sotaa piilossa. Oli yllättävää huomata kuinka valtava luolaverkosto kaupungin alla sijaitsee. Osa luolista on ilmeisesti sortunut ja sen takia käytäviä suljettu, mutta kyllä siellä silti eksyisi helposti aikaa. Välillä oli isompia halleja missä mahtui seisomaan, mutta välillä oli niin pieniä rakoja kuljettavana, että piti oikein taiteilla itsensä läpi. Pääosin käytävät oli melko matalia, että sai kulkea kumarassa lähes koko ajan. Sieltä löytyi myös kuusi metriä syviä vesibunkkereita, joihin tunkeilevat sotilaat aikoinaan putosivat. Näitä luolia rakennettiin 400 vuotta kuumentamalla kalliota ja vedellä jäähdyttämällä, jolloin kivi murenee helposti. Aika mielenkiintoinen paikka!

Kun viimein päästiin takaisin päivänvaloon, suuntasimme matkamme kaupungin torniin maisemia katselemaan ja siitä sitte syömään ennen seuraavaa kohdetta, joka sijaitsi Satovin maalaiskylässä. Siellä käytiin katselemassa vanhaa maalattua viinikellaria sekä sodanajan bunkkereita, jotka rakennettiin aikoinaan mr. Hitleriä vastaan. Niitä sijaitsee noin 500 metrin välein koko rajan matkalta, joka toisen ollessa pienempi ja joka toisen isompi bunkkeri, mikäli oikein ymmärsin. Se viinikellarin historia meni vähän ohi, kun en kuullut kunnolla väkijoukon takaa, mutta käsittääkseni ne maalaukset on yhden miehen tekemiä, joka maalasi niitä jonkun tilallisen tyttärelle, jonka toivoi tulevan hänen puolisokseen. Yhtäkaikki ne maalaukset oli uskomattoman hienoja pelkkään kiveen maalatuiksi pelkän kynttilänvalon avulla.

Tämän jälkeen lähdettiin takaisin Brnohon ja seuraavaan viinikellariin, jossa vierähtikin sitten loppuilta aamun tunneille asti. Siellä maisteltiin muutama näyte puna- ja valkoviinejä sekä syötiin viimeisen päälle kunnon ateria haitarin, viulun ja sellon säestämänä. Rekvisiitta ja tunnelma oli todella hieno!! Illan päälle meillä piti olla disko ja ihmetystä herätti se, että disko on tässä samassa paikassa kuin ravintola... Odotukset ei olleet kovin korkealla, mutta ne ylitettiin reilusti vähän päällekkin. Kun porukka alkoi päästä tunnelmaan ruuan jälkeen, neon valot ja diskopallot syttyivät sekä musiikki vaihtui kunnon rokkiin. Janin ehdotuksesta päätettiin avata peli suomalaisporukalla eli ei muuta kuin lavalle näyttämään mallia. Ei mennyt kauaa, kun lava oli täynnä ja tunnelma katossa. Oli tosi kivaa, hyvä Suomi!! :)
Kuvia tulee myös nähtäville lähiaikoina. Nyt pari päivää rennommin.

-T